Search
Close this search box.
İklim Gündemi

SEFiA İklim Gündemi #47: Küresel kömür talebi ve üretimi tarihi zirvesinde

2024-bulten-web-47

SEFiA İklim Gündemi’nin yeni sayısına hoş geldiniz…

Bugün, 5 Ağustos 2024.

Bu sayıda, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Kömür 2024 başlıklı raporunu inceliyoruz.

Yorum ve geri dönüşlerinizi bekliyoruz!

Keyifli okumalar,

Küresel Limit Aşım Günü, bu yıl 1 Ağustos olarak belirlendi. Bu tarih, geçen yılki Limit Aşım Günü’nün bir gün öncesi.
  • Ne demek? Küresel Limit Aşım Günü, gezegenimizin insanlığa sunduğu bir yıllık doğal kaynakları tükettiğimiz gün olarak tanımlanıyor.
  • Ne yapmalı? IPCC’nin 6. Değerlendirme Döngüsünün Sentez Raporunda vurgulandığı gibi, mevcut politikalar yaşanabilir bir gelecek sağlama fırsatını kaçırmamıza neden oluyor. Ekolojik ayak izimizi ve küresel ısınmayı sınırlandırmak için acil ve dönüştürücü değişime ihtiyaç var!

COP29 İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak Azerbaycan, gelişmekte olan ülkelerin güçlendirilmiş ulusal iklim hedeflerini desteklemek için 1 milyar doları harekete geçirmeyi amaçlayan yeni bir iklim fonu başlatacağını duyurdu. Yeni fonun, 10 fosil yakıt üreticisi ülkenin yanı sıra petrol ve gaz şirketlerinin katkılarıyla aktifleştirilmesi bekleniyor.
  • Finansman gündemi: Finansman, Kasım 2024’te Bakü’de yapılacak COP29 İklim Zirvesi’nin ana tartışama konularından biri olacak. Ülkeler, zengin ulusların 2025’ten itibaren her yıl daha yoksul ülkelere aktaracağı iklim finansmanı için yeni bir küresel hedef üzerinde anlaşmaya çalışacak.

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin “Türkiye için Batarya Enerji Depolama Seçenekleri” başlıklı raporu, önümüzdeki 10 yılda kurulacak 7,2 GW/28,8 GWh’lik batarya enerji depolama sistemiyle Türkiye’nin gaz tüketimini yaklaşık 11,7 TWh azaltabileceğini gösteriyor.
  • Neden önemli? Böylece 369 milyon dolarlık gaz ithalatının engellenebileceği ve 2,3 milyon ton karbon emisyon azaltımı sağlanabileceği belirtiliyor.
  • Öte yandan: Söz konusu enerji depolama miktarının yenilenebilir enerji kesintisini en az seviyeye indirme amacıyla çalıştırıldığı durumda, toplam 6,9 TWh yenilenebilir enerji kesintisinin önlenebileceği hesaplanıyor. Bu sayede 2035 yılında gaz tüketimi yaklaşık 11,7 TWh azaltılabiliyor. 

Yeni bir çalışma, Türkiye’deki yapay su rezervuar yüzeylerinin %10’unun yüzen güneş panelleri ile kaplanmasıyla ülkenin elektrik talebinin yarıya yakınının karşılanabileceğini ortaya koyuyor. Aynı zamanda buharlaşmayı da önleyen bu panellerle, Ankara’nın bin günlük su ihtiyacını karşılamaya yetecek miktarda su tasarrufu sağlanabileceği belirtiliyor.
  • Neden önemli? Yüzen fotovoltaik yatırımları bir yandan Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltırken, bir yandan da ülkenin sera gazı salımlarının %14’üne (77.6 milyon ton karbondioksit eşdeğeri) denk gelecek kadar karbon salımını engelleyebilir.
  • Ekonomik kazanç: Tasarruf edilen su miktarının elektrik üretiminde kullanılması durumunda, yıllık 32 milyon dolardan fazla ekonomik kazanç sağlanabilir.

İklim düşünce kuruluşu Ember’in yeni raporuna göre, rüzgâr türbinleri ve güneş panelleri, yılın ilk yarısında AB’nin elektriğinin %30’unu üreterek fosil yakıtları geride bıraktı. 2024’te ilk kez 13 üye devlet, rüzgâr ve güneş enerjisiyle kömür ve gazdan daha fazla enerji üretti.
  •  Öte yandan: Bölgede kömür, petrol ve gaz yakılarak elde edilen elektrik üretimi, 2024’ün ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %17 azaldı. Enerji santralleri 2023’ün ilk yarısından 2024’ün ilk yarısına kadar %24 daha az kömür ve %14 daha az gaz tüketti.

 

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Kömür 2024 başlıklı raporunun yıl ortası güncellemesi, kömür talebi, üretimi ve ticareti özelinde önemli bulgular sunuyor.

Talep: Dünyanın en büyük iki kömür tüketicisi Çin (%6 artış) ve Hindistan’daki (%9,2 artış) güçlü talep artışına bağlı olarak küresel kömür talebinin 2023 yılında %2,6 büyümeyle tüm zamanların en yüksek seviyesine (8,7 milyar ton) ulaşıyor. 

  • Neden? Bu artışta, elektrik talebindeki keskin büyüme ve hidroelektrikten elektrik üretimindeki düşüşün etkili olduğu belirtiliyor.
  • 2024 ve 2025 yılı tahminleri: Küresel kömür talebinin 2024 yılı boyunca genel olarak yatay seyretmesi, 2025 yılında ise çok büyük bir değişiklik göstermeden 8,7 milyar ton civarında kalması beklenmektedir. 

Çin ve Hindistan’daki talep artışı, Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) düşüşlerle dengeleniyor. Avrupa Birliği’nde (AB) kömürden elektrik üretimi 2023’te %25 azalırken; bölgedeki kömür talebi 2000’li yılların sonunda başlayan düşüş eğilimini sürdürüyor. ABD’de bu oran %17,3 olarak kaydediliyor.

Rapora göre kömür tüketimi hem elektrik üretiminde hem de demir-çelik endüstrisinin en büyük tüketici olduğu sanayi sektörlerinde artıyor. Kömür, küresel elektrik üretiminde en büyük kaynak olmaya devam ediyor. 

Arz: Küresel kömür üretimi, 2023 yılında, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 8,9 milyar tona ulaşıyor. Küresel üretimin %70’ini oluşturan en büyük üç kömür üreticisinin üretimi önemli ölçüde artırdığı görülüyor: Çin (%3,4), Hindistan (%12) ve Endonezya (%13).  

  • Ayrıntılar? Çin, enerji güvenliğini sağlamak ve fiyat dalgalanmalarını azaltmak için kömür üretimini arttırıyor. Hindistan’da da enerji güvenliği yüksek bir öncelik olarak öne çıkarken; Endonezya’nın üretimi, artan iç ihtiyaca rağmen, ihracat odaklı bir biçimde gelişiyor.
  • Tahminler: IEA’nın 2024’ün ilk yarısına ilişkin analizi, küresel kömür üretiminde yıllık bazda %0,7’lik hafif bir düşüş olduğunu ve bu düşüşün büyük ölçüde %1,7’lik bir düşüş kaydeden Çin’den kaynaklandığını gösteriyor. Aynı dönem ABD’de kömür üretiminin %17 azalması ve Avrupa’da ise kömür üretiminin düşüş trendini sürdürmesi bekleniyor.

Ticaret: İki önemli ithalat bölgesi olan Avrupa ve Kuzeydoğu Asya’daki (Japonya, Kore ve Çin Taipei) yaklaşık 50 Mt’luk düşüş, 2023 yılında Hindistan, Güneydoğu Asya ve Çin’deki artışla dengeleniyor. Çin’in ithalatı, önceki rekoru 140 Mt veya %40 oranında aşarak 480 Mt ile benzeri görülmemiş seviyelere ulaşıyor. Küresel uluslararası kömür ticaret hacmi, ilk kez 1,5 milyar tonu aşarak 2019’un en yüksek seviyesine, deniz yoluyla yapılan kömür ticareti de 1,38 milyar ton ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşıyor.

2024 yılı dâhilinde Avrupa ve Kuzeydoğu Asya’daki zayıf kömür talebinin, kömür ithalatının azalmasına neden olacağı belirtiliyor. Japonya, Kore, Almanya ve AB’deki diğer ülkelerde kömür ithalatının, özellikle de termal kömürün azalması bekleniyor. Analizler, 2024’teki ticaret hacimlerinin 2023 hacimlerini marjinal olarak aşacağını ve yeni bir rekora ulaşacağını gösteriyor.

SEFiA İklim Gündemi ekibi olarak takip ettiğimiz değerlendirme yazılarını ve diğer önemli gelişmeleri derliyoruz:

Benzer Yazılar