Aylık Bültenler

Aylık Bülten Temmuz 2022- İklim Politikaları ve Finansmanından Öne Çıkan Haberler

Türkiye’de Fırsat Güneş Enerjisi Ürünlerine Yatırımda

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) olarak hazırladığımız “Çevresel Ürünlerin Ticareti Raporu: Dünyada ve Türkiye’de Çevresel Ürünler” raporu yayımlandı. Çalışma, hem ekonomide artı değer yaratmak hem de artan güneş enerjisi ürünleri ithalatının önüne geçmek için güneş enerjisi ürünlerinin üretimine yatırım yapılmasını tavsiye ediyor. Çevresel zararı en aza indirmeyi amaçlayan “çevresel ürünler”in dünyada ve Türkiye’deki ticaretini analiz ederken Türkiye özelinde çarpıcı bulgular ortaya koyan rapora göre;

– Türkiye’nin çevresel ürün ihracatı 2010 yılında 7,4 milyar dolardan 2020’de 16,3 milyar dolara; ithalatı ise 12 milyar dolardan 16,3 milyar dolara yükseldi.

– Çevresel ürünler ihracatı 2010’da toplam ihracatın %6,1’i iken 2020’de %9,1 seviyesine geldi.

– Çevresel ürün ithalatı ise, 2016’da Türkiye’nin toplam ithalatından %12 pay alırken 2020’de %9,1 pay aldı.

BM Temiz, Sağlıklı ve Sürdürülebilir Çevreye Erişimi Evrensel İnsan Hakkı İlan Etti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir çevreye erişimi evrensel insan hakkı ilan etti. Karar tasarısı 28 Temmuz’da BM Genel Kurulu’nda oylandı. Tasarı, sekiz çekimser oya karşı 161 üye devletin oyuyla kabul edildi. Çin, Rusya, Belarus, Kamboçya, İran, Suriye, Kırgızistan ve Etiyopya oylamada çekimser kalırken kararla birlikte temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir çevreye erişim evrensel insan hakkı ilan edildi. Kabul edilen karar, devletleri, uluslararası örgütleri ve ticari işletmeleri herkes için sağlıklı bir çevre sağlamak için daha çok çaba göstermeye çağırdı.

AB Doğalgaz Kullanımını Yüzde 15 Azaltmayı Hedefliyor

Avrupa Birliği, üye ülkelerin önümüzdeki 8 ay içinde doğalgaz tüketimini %15 oranında kesmesini öngören bir tasarı teklifinde bulundu. Gerçekleşmesi halinde uygulamanın hane halkları, elektrik üretim tesisleri ve sanayi gibi birçok alanı etkilemesi bekleniyor. Alınacak önlemler gönüllü kısıtlamaların yetersiz kalması ve durumun kötüleşmesi halinde uygulanması zorunlu başka önlemleri de içerecek. “Kış için doğalgaz tasarrufu” planına göre, komisyon ısınma ve soğutmayı azaltmayı içeren adımlarına yanında piyasa bazlı önlemleri de içeriyor.

Türkiye’de Yılın İlk Yarısında Yaklaşık 2 bin 500 Adet Elektrikli Araç Satıldı

Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye pazarında yer alan %100 elektrikli ve hibrid araçların satış rakamları belli oldu. Buna göre, 2022 yılı ilk 6 ayında satılan elektrikli otomobil sayısı 2021 yılının aynı dönemine göre 3 katlık artış ile 2 bin 413 adet olarak gerçekleşti. TEHAD’a göre, bu artış trendi yıl sonuna kadar devam edebilir ayrıca araç bulunurluğu sorun olmaz ise 2022 yıl sonu satış rakamları toplamda 4 bin adetlik bir pazara ulaşabilir. Verilere göre, hibrid otomobil satış rakamların da ise 2022 ilk 6 ayında ilk kez gerileme yaşandı. Her yıl rekorlar kıran hibrid otomobil pazarına bu yıl yeni modellerin de katılmasına rağmen toplam rakam 9 bin 731 adet olarak gerçekleşti. 2021 ilk 6 ayında ise 11 bin 851 adet hibrid otomobil satışı gerçekleşmişti.

AB, Yenilenebilir Enerji, Elektrifikasyon ve Verimlilikle Enerji Güvenliğini Sağlayacak

“İklim Eylemi yoluyla AB Enerji Güvenliğini Sağlamak” başlıklı yeni rapora göre AB için doğalgaz altyapısında büyük çaplı yeni yatırımlara gerek yok. Yeni LNG terminalleri, ekonomik açıdan kârlı olabilmesi için 10 yıldan fazla süreye ihtiyaç duyar ancak AB’nin doğalgazı 2030 yılına kadar yaklaşık %30 (116bcm) azaltma planı olduğu için 2025 yılından sonra bu varlıkların kullanımı elverişsiz hale gelecek. Yine çalışmaya göre rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, elektrifikasyon ve enerji verimliliğine yönelmek, Avrupa’nın krizden enerji güvenliğini sağlamak konusunda daha güçlü ve iklim değişikliğiyle mücadelede lider olarak çıkmasına yardımcı olacak.

İklim Finansmanı

Aşırı Hava Olaylarının Maliyeti Sadece Almanya’da Her Yıl En Az 6,6 Milyar Euro’yu Buluyor

Ekonomik araştırma şirketi Prognos tarafından yapılan yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre aşırı hava olayları Almanya’da son 20 yılda ortalama olarak yılda en az 6,6 milyar euroluk zarara neden oldu. Çalışma, Avrupa’da sıcak hava dalgasının ve orman yangınlarının kendisini tekrar gösterdiği günlerde çıktı. Çalışma yazarları, henüz incelenmemiş bireysel olaylar ve sağlık üzerindeki etki ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki sonuçlar gibi ölçülemeyen etkiler nedeniyle 2000 yılından bu yana hasar tahminlerinin daha da yüksek olabileceğini söyledi.

Benzer Yazılar