Sanayi, konutlar ve ulaştırma gibi enerji yoğun son kullanıcı sektörlerde fosil yakıt kullanımı elektrifikasyona geçişle azaltılmaya çalışılıyor.

SEFiA İklim Gündemi’nin yeni sayısına hoş geldiniz…

Bugün, 11 Eylül 2023.

Bültene geçmeden önce önemli bir duyurumuz var!
İki haftada bir yayınladığımız SEFiA İklim Gündemi’nin adresi, 9 Ekim 2023 tarihinden itibaren değişiyor. Yeni sayılara mail yoluyla ulaşmak için buraya tıklayarak aboneliğinizi teyit edebilirsiniz.

Bu sayıda, SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin Türkiye’de konut ve sanayide yeni elektrikli teknolojilere geçiş üzerine hazırladığı raporu inceliyoruz. Raporda tüm sektörlerde elektrik kullanım payının artması ve kullanılan elektriğin yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılanması, karbonsuzlaşma için önemli bir strateji olarak değerlendiriliyor.

Yorum ve geri dönüşlerinizi bekliyoruz!

Keyifli okumalar,

SEFiA ekibi.


İKLİM VE FİNANSMAN HABERLERİ

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, 30 Kasım’da başlayacak COP28 için üzerinde tartıştığı ve ekim ayında nihai halini alacak taslak öneri metninde fosil yakıtların küresel ölçekte aşamalı olarak durdurulması talebinde bulunuyor.

İlk Afrika iklim zirvesinin sonunda Nairobi Deklarasyonu yayınlandı. Deklarasyon, ülkelerin iklim krizine yanıt vermeye devam edebilmeleri için kıta genelinde borçların hafifletilmesi çağrısında bulunuyor.

G20’nin kömür kaynaklı kişi başına CO2 emisyonları, 2022 yılında 2015’e göre %7 arttı. Kömür kaynaklı kişi başına emisyonlar, geçtiğimiz yıl 1,6 tona ulaştı.

2023 yazında hava sıcaklığı, ortalamanın 0,66 derece üzerine çıkarak 16,8 derece oldu. 2023 yılı, bu yılın ilk 8 ayındaki ölçümlerle, şu ana kadar 2016 yılı sonrası kayıtlarda en sıcak yıl oldu. 2023’teki ortalama sıcaklık, 2016’nın sadece 0,01 derece altında kaldı.


KONUT VE SANAYİDE ELEKTRİFİKASYON

Enerji dönüşümü için enerjinin nasıl üretildiği kadar nasıl tüketildiğine de bakmak gerekiyor. Rüzgâr ve güneş teknolojileri son yıllarda hızlı bir büyüme yaşarken; sanayi, konutlar ve ulaştırma gibi enerji yoğun son kullanıcı sektörler hâlâ yoğun olarak fosil yakıtlara bağımlı. Bu noktada, fosil yakıt kullanımı elektrifikasyona geçişle azaltılmaya çalışılıyor. Rüzgâr ve güneş teknolojilerindeki maliyet düşüşleri sayesinde, artık birçok son kullanım sektörünü elektriklendirmek için uygulanabilir çözümler sunuluyor.

  • Elektrifikasyon nedir? Elektrifikasyon, bir makine veya sistemin elektrik kullanır hale dönüşümü anlamına gelmektedir. Benzinli araçlardan elektrikli araçlara, doğal gaz ile çalışan kombilerden ısı pompalarına ve doğal gaz ile çalışan ocaklardan elektrikli ocaklara geçiş elektrifikasyona örnek olarak verilebilir.

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi‘nin hazırladığı “Türkiye’de Konut ve Sanayi Sektörünün Elektrifikasyonu” başlıklı rapor, net-sıfır emisyon hedeflerine ulaşılması bağlamında Türkiye’nin elektrifikasyona geçişini analiz ediyor. Elektrifikasyon, Türkiye’nin enerji ithalatının ve cari açığının düşürülmesi ve dolaylı olarak enerji arz güvenliğinin sağlanması için önemli bir husus olarak değerlendiriliyor.

Bültenin tamamına ulaşmak için tıklayın.