Çelik Gündemi

SEFiA Çelik Gündemi #9

sefia-celik-gundem-web9

Çelik Gündeminde Öne Çıkan Gelişmeler

Küresel ham çelik üretimi, Nisan 2024’te geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %5 düşüşle 155,7 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

  • İlk üç ülke: Ocak 2024 döneminde Çin 85,9 milyon ton (yıllık %7,2 azalış), Hindistan ise 12,1 milyon ton (yıllık %3,6 artış) ile küresel ham çelik üretiminde ilk iki sırayı aldı. Üçüncü sıradaki Japonya’nın üretimi ise yıllık %2,5 azalışla 7,1 milyon ton oldu.

Türkiye’de ham çelik üretimi, Mart 2024’te bir önceki yılın aynı dönemine göre %18 artışla 3,2 milyon ton oldu

  • Dış ticaret: Mart 2024’te çelik ürünleri ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %18,3 artışla 853,4 milyon dolar; ithalat ise %15,8 azalışla 1,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı, 2024 yılının ilk çeyreğinde %74,9 seviyesine yükseldi.
  • Değerlendirme: Türkiye, 2024 yılının ilk çeyreğinde %28,4 oranında artışla dünyanın en büyük 15 ham çelik üreticisi ülke arasında, üretimini en çok artıran ülke olarak, 9,5 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirdi. Yılın ilk çeyreğinde Uzak Doğu ülkelerinden gerçekleştirilen ithalat, %43 gibi yüksek bir oranla artmaya devam etti. Ortadoğu ve Körfez ülkelerine yönelik ihracatımızdaki gerileme sebebiyle, 2024 yılının tamamında Türkiye’nin çelik tüketiminde beklenen artışın, azami ölçülerde yurt içi kaynaklardan karşılanması daha fazla önem kazandı.

Almanya merkezli çelik üreticisi Thyssenkrupp, karbonu azaltılmış bluemint çeliği sağlamak üzere küresel araç güvenlik sistemleri tedarikçisi Autoliv ile sözleşme imzaladı. Sözleşme kapsamında, Autoliv’in sera gazı salımının azaltılması ve 2040 yılına kadar tamamen karbonsuzlaşması bekleniyor. 

  • Öte yandan: Thyssenkrupp, ayrıca, İspanya merkezli petrol ve doğal gaz şirketi Cepsa’nın 47.000 mt kapasiteli yeşil hidrojen projesine 300 megavatlık elektrolizör tedarik edeceğini duyurdu.

Almanya merkezli Saarstahl Group, 2024-2028 döneminde demir cevheri temini için Kanada merkezli Iron Ore Company of Canada ile anlaşma imzaladı. Tedarik edilen demir cevherinin, şirketin elektrik ark ocağı ve doğrudan indirgeme tesislerinde kullanılması öngörülüyor. 

Küresel endüstriyel gaz ve mühendislik şirketi Linde, büyük ölçekli yeşil çelik tesisi Boden’e endüstriyel gaz tedariki için İsveç merkezli H2 Green Steel ile anlaşma imzaladı. Linde’nin H2 Green Steel’e oksijen, nitrojen ve argon tedarik edeceği ve böylece H2 Green Steel’in karbon salımında %95’e varan düşüş sağlanabileceği belirtiliyor.

  • Öte yandan: H2 Green Steel’in İSveç’in Boden kentindeki yeni projesinin, 2030 yılına kadar pazara 5 milyon ton yeşil çelik sunmak için giga ölçekli elektrolizöre dayandığı bildiriliyor

Birleşik Krallık merkezli çelik üreticisi Liberty Steel Group, Avustralya Whyalla’da kurulacak hidrojenle çalışan doğrudan indirgenmiş demir-elektrik ark ocağı bazlı yeşil çelik tesisinin tasarımının tamamlanmasının ardından Mısır ve Kanada’da bulunan ve 2027 yılında devreye alınması planlanan tesislerinde de manyetit cevherini test ettiğini açıkladı.

Finlandiya merkezli paslanmaz çelik üreticisi Outokumpu, gıda işleme ve ambalaj şirketi Tetra Pak ile iş birliğini duyurdu. Outokumpu’nun sağlayacağı Tetra Pak’a sağlayacağı makinalarda düşük karbonlu (sektör ortalamasından %93 daha az karbon ayak izi) çelik ürünü Circle Green kullanacağı belirtiliyor. 

Çelik imalat şirketi ArcelorMittal, İspanya’daki Gijon fabrikasında yeni hibrit elektrikli ark ocağı inşaatına başladı. Üretilecek fırın ile yılda 1,1 milyon ton düşük emisyonlu çelik üretilmesi bekleniyor. Firma, böylece yüksek katma değerli filmaşin üretimini karbon ayak izi kriterlerine uygun ve daha rekabetçi bir biçimde sürdürmeyi hedefliyor. 

  • Hükümete uyarı: Firma, Almanya hükümetine yeşil geçiş konusunda daha net bir politika devreye alma çağrışında bulunurken; hükümetin sunduğu ve Avrupa Birliği tarafından onaylanan finansmana rağmen yüksek enerji ve hidrojen maliyetleri sebebiyle zorluklar yaşadığını dile getiriyor. Karbonsuz çelik üretimine geçişin tek yolunun rekabetçi küresel enerji fiyatları olduğu vurgulanıyor. 

Voestalpine, Mercedes-Benz ve TSR Recycling ile birlikte yürüttüğü gemi projesiyle, tüketici sonrası hurdaların (eski hurda) yüksek kaliteli hurdaya geri dönüştürülmesi ve otomotiv endüstrisinde kullanılmasını amaçlıyor. Voestalpine, greentec çelik planına uygun olarak, 2027 yılından itibaren Avusturya’da (Linz ve Donawitz’de olmak üzere) iki yüksek fırını elektrik ark ocağı (EAF) ile değiştiriyor.

U.S. Steel 2026’da tamamlanması planlanan 150 milyon dolarlık projesiyle, çelik tesisinde yılda 50.000 metrik ton karbondioksit yakalamayı hedefliyor. Yakalanan karbonun, çeşitli endüstrilerde yaygın olarak kullanılan çok yönlü bir bileşik olan kalsiyum karbonata dönüştürülmesi planlanıyor.

Hindistan Çelik Bakanlığı, düşük kalite demir cevheri kullanımını artırmaya yönelik yeni teşvik politikası üstünde çalıştığını duyurdu. 

  • Bir adım geriden: Çevre Bakanlığı, bir süre önce, düşük kalite demir cevherinin %80’inin zenginleştirilmesini zorunlu kılan bir taslak yayınlamıştı. Bu taslakta kurala uymayan maden işletmelerinin ruhsatlarının iptaline varan cezai işlemlerin uygulanması önerilmişti.
  • Yeşil hidrojen: Devlete bağlı doğal gaz ve altyapı tedarikçisi GAIL India, 28 milyon dolar yatırımla inşa ettiği, ülkenin en büyük yeşil hidrojen tesisinde faaliyete başladığını duyurdu.
  • Öte yandan: Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Ratings raporuna göre, Hindistan’daki çelik talebinin –ülkenin milli gelirindeki hızlı büyümeye bağlı olarak– önümüzdeki 12-18 ay boyunca Çin’deki talepten daha güçlü olması bekleniyor. Bunun arkasındaki iti güç olarak altyapı harcamalarının artırılması ve yerel imalata yönelik teşvikler gibi hükümet girişimleri gösteriliyor. 

Brezilya merkezli Gerdau’nun Meksika’da 600.000 mt kapasiteli yeni bir çelik çubuk tesisi kurması durumunda ülkedeki hurda talebinin daha da artması bekleniyor. Meksika yıllık 12,5 milyon mt hurda tüketimi yaparken bunun yaklaşık %25’ini ArcelorMittal, Ternium, DaAcero, Frisa başta olmak üzere birçok firmanın ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanıyor. 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Umman, yenilenebilir enerji girişimleri için bir sanayi ve enerji mega projesine ilişkin 32 milyar dolarlık bir yatırım anlaşması imzaladı. Plan, güneş ve rüzgâr projelerinin yanı sıra yeşil metal üretim tesislerini de içeriyor.

Raporlar ve değerlendirmeler

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’nün (Institute for Energy Economics and Financial Analysis – IEEFA) hazırladığı özet, karbon yakalama, kullanma ve depolama (CCUS) ile güçlendirilmiş fosil yakıt bazlı teknolojiler kullanılarak üretilen çeliğin yeşil çelik gereksinimlerini karşılayamadığı yönünde bilgiler sunuyor. Sunulan muhtelif örneklerle birlikte karbon yakalama teknolojilerinin bugüne kadarki düşük performansına, ekonomik olarak hâlâ uygulanabilir olmadığına ve güvenlik risklerine dikkat çekiliyor.

IEEFA’nın bir diğer analizi ise çelik sektöründeki dönüşümün karşısındaki bir engel olarak BHP’nin Anglo American’ı devralma planlarını değerlendiriyor. Yazıda metalurjik kömür için uzun vadeli planların sürmesi, sektörde karbon yakalama teknolojisine olan güven ile ilişkilendiriliyor. Oysa yüksek fırınlardan DRI gibi alternatiflere geçiş, kömürden çıkış için önemli bir fırsat sunuyor.

The Green Steel Challenge podcast serisinin yeni bölümünde Avrupa2nın en büyük çelik üreticilerinden Salzgitter’in CEO’su Gunnar Groebler, çelik sektöründeki dönüşümün önündeki engelleri değerlendiriyor. Firma Flachstahl entegre tesisinde kömür bazlı yüksek fırın üretiminden H2 yakıtlı DRI bazlı yenilenebilir enerjili EAF üretimine geçişte Avrupa’da lider konumda yer alıyor. 

Rocky Mountain Institute’un yeni araştırması, çelik üretiminde temiz üretime geçişi maliyetler ve emisyonlar bakımından inceliyor. Ohio’daki Cleveland Projesi özelindeki (yılda 2,5 milyon tonluk doğrudan indirgenmiş demir üretiminine geçiş) analiz, kömür yerine hidrojen kullanmanın emisyonları %90 oranında azaltabileceğini ortaya koyuyor. Enflasyonu Azaltma Yasası’ndan kaynaklanan vergi kredilerinin çelik üreticilerini hidrojen üretimine yatırım yapmaya teşvik edebileceği vurgulanıyor.

2030 yılına kadar 70 milyon tona ulaşması beklenen yüksek kaliteli demir cevheri arzındaki yapısal arz-talep açığının, orta ve yüksek kaliteli kaliteli demir cevheri arasında ayrışmaya yol açması bekleniyor. DRI kullanımıyla EAF çelik üretimi, çelik üreticilerinin karbon üretimini doğrudan azaltmaları için ölçeklenebilir bir çözüm sunarken; karbon yoğun üretim yöntemlerin artan düzenlemeler sonrasında ek maliyetlerle karşılaşacağı vurgulanıyor.

Etkinlikler

10th International Conference on Steel and Aluminium Structures

| 5-7 Haziran 2024 (Rio de Janeiro, Brezilya)

Europe Steel Markets 2024
| 12-13 Haziran (Milano, İtalya)

World Steel Dynamics’ 2024
| 17-18 Haziran 2024 (New York, ABD)

Fastmarkets International Iron Ore&Green Steel Summit 2024
| 24-26 Haziran 2024 (Viyana, Avusturya)

Green Steel World Expo & Conference
| 26-27 Haziran 2024 (Essen, Almanya)

15th Nordic Steel Construction Conference

| 26-28 Haziran 2024 (Lulea, İsveç)

Benzer Yazılar