Karbon nötr olma hedefini ilk açıklayan kıta olan Avrupa’da, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile birlikte dönüşmekte olan iklim politikaları, karşılığını finans dünyasında da bulmaya başladı.
Bu doğrultuda da pek çok banka, sigorta şirketi, emeklilik fonu ve varlık yöneticisi mevcut kömürden çıkış̧ planlarını açıkladı. Ancak henüz bu açılamaların sayısı iklim hedeflerini yakalayacak yeterli sayıda değil.
Diğer yandan geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda konuşan Çin devlet başkanı Xi Jinping’in, küresel kömür finansmanında önemli bir rol oynayan Çin’in bundan böyle yurtdışında kömür yatırımlarına finansman sağlamayacaklarını, açıklaması dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kömür yatırımlarının finansman koşullarını daha da zorlaştıracaktır.
1-12 Kasım tarihleri arasında finans odaklı gerçekleşecek COP26’dan da hem globalde hem de Türkiye’de iklim mücadelesinde kazanım sağlayacak kararların çıkması en büyük beklentimiz. COP 26’nın finans başlığında ilk gündemi başta kömür olmak üzere fosil yakıtlarla ilişkili yatırımlara aktarılan tüm kamu ve özel finans kaynaklarının sonlandırılması yer alıyor.
İklim kriziyle mücadelede adil bir ekonomi, yaşanabilir bir yeryüzü için özellikle yatırımcılara büyük sorumluluk düşüyor. Çünkü iklim krizinin baş faili fosil yakıtlardan kurtulmak için en önemli adımlardan biri fosil yakıtların finansmanının sonlandırılması.
Finans odaklı gerçekleşecek COP26 boyunca Türkiye’de işlem yapan tüm yatırım fonlarından talebimiz;
- Başta kömür olmak üzere fosil yakıtlarla ilişkili tüm paydaşlarıyla ilişkilerini sonlandırmaları
- Başta kömür olmak üzere fosil yakıtlarla ilişkili tüm yatırımlardan çıkmaları
- Başta kömür olmak üzere fosil yakıtlarla ilişkili hiçbir şirkette ve yatırımda yer almayacaklarını duyurmaları
350 Türkiye ile hazırladığımız rapor da, neden daha geç olmadan fosil yakıtlara yapılan yatırımların sonlandırılması gerektiğine ışık tutuyor. Raporumuzu ve taleplerimizi Türkiye’deki yatırım fonlarına ulaştırmaya başladık.